FALSI RISI E VERI PIANTI È LA VITA DEGLI AMANTI

FALSI RISI E VERI PIANTI
È LA VITA DEGLI AMANTI


ORIOL ROSÉS, contratenor
DAVID MURGADAS, tiorba i guitarra barroca

L’ús de la veu de contratenor i l’ús del falset es remunten diversos segles en la història d’Occident. Amb el naixement de la polifonia en els segles XII i XIII sabem del seu ús, que es perpetua fins al segle XVIII en les composicions polifòniques. Els contratenors són emprats actualment amb més freqüència en òperes barroques que contenen parts escrites originalment per a castrati en tessitures admissibles per al seu registre vocal.
La Tiorba és un instrument musical de corda que pertany a la família dels llaüts molt. Va ser molt popular durant els segles XVII i XVIII com a solista i com a instrument molt adequat per acompanyar el cant. La tiorba segueix emprant-se en l’actualitat en la interpretació de música barroca.
La guitarra – anomenada guitarra castellana i catalana i coneguda en l’actualitat com a guitarra barroca- era l’instrument més popular a Espanya, Italia i França. Quasi tothom en tenia una i interpretava qualsevol de les danses i cançons (tonos) que estavan de moda en aquell moment.
El Duet Oriol Rosés i David Murgadas ens ofereixen un tast, en tó íntim i proper, de les aries més importants dels compositors del segle XVII: G.Caccini, H. Kapsberger i C. Monteverdi (en el 450 anniversari del seu naixement) i l’estrena d’uns Pasacalles d’Antonio de Santa Cruz, transcrits i versionats per a concert per David Murgadas.

  • Idioma: